Ineke Ekkers

Beeldend kunstenares, die het bronzen borstbeeld van Petronella Moens  heeft vervaardigd, dat sinds 19 mei 200in  Aardenburg bij de Baafskerk valt te bezichtigen.

Na 15 jaar in KŻbaard, de geboorteplaats van Petronella Moens, gewoond en gewerkt te hebben, is ze uitgevlogen naar Nes (Dongeradeel), (geboorteplaats van Nienke van Hichtum), waar ze de voormalige basisschool De Tarissing heeft gekozen als woon/werkplek.

Daar heeft ze de ruimte om haar binnen- en buitenbeelden in hun diversiteit en samenhang te laten zien. Ineke Ekkers is een veelzijdig autonoom werkend kunstenaar. Ze speelt graag met ordeningsprincipes als ritmes, verzamelingen, stapelingen, herhalingspatronen, en seriŽle technieken, onder het motto: vele kleintjes maken ťťn grote: de macht van het getal. Dat levert heel divers werk op, onder meer variŽrend van kleurrijk beschilderde blokjesbeelden met een eigentijdse uitstraling, van zilverkleurige aluminium beelden tot tijdloze oerbeelden, die er uit zien alsof ze er altijd al geweest zijn. De beelden zijn het resultaat van overpeinzingen over de aard der dingen, de schoonheid, de gruwelen en de absurditeiten van het dagelijkse bestaan en de pogingen om daar zin en betekenis aan te geven. Dat valt niet altijd mee en vaak lukt dat ook alleen met een flinke dosis humor.

 

Ander werk van haar: 

ďBarre Oorden: Groeten uit KŻbaardĒ

  "Oud en Nieuw (Folle Lok en Seine)Ē

  ďHet gras is gemaaid (Au en Wauw)Ē1999

Overig werk in de openbare ruimte: ďDe parade van de tinnen soldaatjesĒ, helaas gesneuveld.

 

 

 

Waarom een beeld van Petronella Moens?

Toen de beeldhouwster langs vele wegen een aantal jaren geleden in KŻbaard terechtkwam, was dat na een periode van groot verlies en ontworteling. Petronella Moens die van KŻbaard naar Aardenburg verhuisde, legde de verbinding met haar eigen Fries-Aardenburgse wortels en gaf hierdoor betekenis aan haar aanwezigheid in KŻbaard. Het zoeken naar een antwoord op de vraag waarom ze uiteindelijk in KŻbaard (of all places) terechtgekomen was en wat Moens haar daarin te zeggen had, was de aanleiding om een beeld van haar te maken. Het maken van beelden is tenslotte een manier om de werkelijkheid te leren kennen.

 

Het ontstaan van het beeld

Het zoeken naar zin en betekenis, naar wie Petronella was en wat ze te vertellen had, heeft zoín twee jaar in beslag genomen. Het beeld nam allerlei verschillende vormen  en stijlen aan en volgde daarin Moensí ontwikkelingsgeschiedenis: het ging over blind zijn, het afgrijzen, de depressie, het klem gezet zijn, over schrijverschap en steeds opnieuw moest het beeld afgebroken worden, omdat dat niet was wat verteld moest worden. De uiteindelijke vorm ontstond uit de impasse die hierop volgde: uit het niet meer weten, uit het niets en de leegte werd het beeld als het ware zomaar geboren. Een verrassend beeld, dat niet bedacht had kunnen worden, heel aanwezig en heel levend. Een psychologisch portret van een complexe vrouw met een veelheid en een mengeling van emoties, die met de volheid van haar gemoed zeer manifest breeduit en onverzettelijk aanwezig is. Binnen de massiviteit en abstractie van de grote vorm verwijzen de nogal uitbundige prots en frutsels naar de voor ons wat tijdgebonden aandoende overdadige en vaak bombastische stijl van uitdrukken.

 

De betekenis van een beeld voor de bezoeker 

De kracht van Moens ligt niet zozeer in wat ze geschreven heeft, maar dat ze geschreven heeft. Dat ze de ramp die haar overkomen is, heeft weten om te zetten in iets positiefs. Daarin ligt ook de actualiteit van het beeld: verlies lijdt iedereen in meerdere of mindere mate, maar de vraag is wat doe je eraan? Laat je je omver werpen en blijf je liggen, of kom je terug? Dat is het verhaal dat Petronella Moens  ons nu, door de onverzettelijke manier waarop ze in het beeld aanwezig is, te vertellen heeft. Haar verhaal was een persoonlijke boodschap voro de beeldhouwster, die daarvoor naar KŻbaard moest komen, maar het is ook een verhaal voor ieder ander, een steun en troost, een baken in slechte tijden.

 

Ineke Ekkers

Wiesterwei

9143 WJ Nes (Gem. Dongeradeel)

0519-346342

Ekkers3d@hetnet.nl